Om BRF Södrabruket

BRF Södrabruket bildades 2010. Lägenheterna säljs till permanent- och fritidsboende.
Föreningen består av 37 bostadsrättslägenheter från ett till fyra rum och kök fördelade på fem hus. Mer fakta om BRF.

Idag är ett 20-tal bostadsrätter sålda till privata ägare. Övriga bostadsrätter är till salu och ägs idag av föreningen. Dessa hyrs ut som turistlägenheter eller rum med vandrarhemsstandard för att få ekonomi i föreningen.

De fem husen är belägna vid det gamla alunbruket alldeles intill Kalmarsund strax söder om Degerhamn samt nära den södra udden där populära Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan ligger.

Lägenheter med potential!
Lägenheterna har olika uppdateringsbehov med stor potential. En del av lägenheterna är delvis renoverade andra behöver nya ytskikt.

Flera av lägenheterna har vackra kakelugnar, gamla vedspisar, trägolv, pärlspont, spegeldörrar mm. Med lite omtanke och kärlek kommer lägenheterna åter till sin rätt. Flera av våra bostadsrättshavare har lyckosamt uppdaterat sina boenden. Se uppdaterade lägenheter & inspiration.

Lättskött och ekonomiskt fördelaktigt boende
Om du som bostadsrättshavaren inte kan eller vill nyttja din lägenhet året om kan du få hjälp vid uthyrning av din lägenhet vilket bidrar till ett ekonomiskt fördelaktigt ägande. Besiktning av lägenheter kan ombersörjas av Södra brukets uthyrning.

Boendet är lättskött och du behöver inte tänka på att måla huset eller utföra utvändiga reparationer. Föreningen har fastighetsskötare som sköter utvändigt löpande underhåll såsom gräsklippning. Föreningen står också för alla utvändiga reparationer. Kulturhusen får inte förändras utvändigt enligt gällande områdesbestämmelser.

Utvändig målning av alla trähusen slutfördes under år 2011 samt total omläggning av taket på Alunbruksgatan 2 genofördes år 2012 och på Alunbruksgatan 4 år 2014. När ekonomin tillåter kommer resten av taken att åtgärdas.

För närvarande under våren 2017 kommer fiber för bredband – internet, TV och telefon att installeras.
Du kan alltid få en ekonomisk plan, aktuell årsberättelse och stadgar via email eller post.

Planer för framtiden
Föreningen arbetar för att sänka elvärmekostnaden.

Lägenheter med ickefungerande kakelugnar borde kunna bli eldningsbara genom att förse skorstenspiporna med rör.

I takt med att bostadsrätterna säljs planeras nytt underhåll till exempel vidare takrenoveringar. Det går också att förvärva del av råvindar för tillbyggnad till befintligt boende.

Fakta
Byggnadsår: 1804, ombyggt 1929, 1976, 1994, 2002
Fönster: 2-glas fönster.
Uppvärmning: Direktverkande el. oljeelradiatorer,
Vedspis och kakelugnar i några lägenheter. på Alunbruksgatan 1

Antal fastigheter:
5 bostadshus i två plan + vindsplan, 2 st tvåplans förrådsbyggnader i sten, 1 st hus i sten med tvättstuga (dubbla tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och strykutrustning), 3 stycken träbyggnader (1 st receptionsbyggnad och 2 st förrådsbyggnader med snickarbod). 1 st garagebyggnad innehållande 6 st garage som används till förvaring av gräsklippare och maskiner.

Bostadsrätter & kvm
:
35 st bostadsrätter med en totalyta ca 2300 kvm. 512 kvm råvind.

Vindar & gemensamma utrymmen
:
Råvindar finns på Alunbruksgatan 1,2 och 5. Inredda vindar samt konferensrum finns på Alunbruksgatan 4 och 8.
Gemensamma tvättstugor med tvättmaskiner, torktumlare, mangel mm finns. De stora lägenheterna är vanligen utrustade med egna tvättmaskiner

TV & Internet för närvarande
:
TV via takantenner på husen ger de fria markbundna kanalerna från Emmabodasändaren. Boxerabonnemang kan användas för ett större utbud. Internetuppkoppling finns tillgänglig för i alla lägenheter via vanlig ADSL. Den är en svag uppkoppling men våra boende kan använda den för e-mail, däremot inga nedladdningar eller tunga applikationer. Vi väntar på fiberanslutning.

Parkering
:
Parkeringsplatser finns i området för våra boende och deras gäster. Parkering på gräsmattorna invid husen är inte tillåten..

Kontakta oss för mer information!